Gåten kan være løst

Gåten kan være løst

Rurskjellenes festsomre under båten din kan være over. Svenske forskere har funnet en løsning som hindrer rurskjellene i å fest seg.

Av Lars Kristian Larsen

Rurskjellenes liv har blitt studert ned til minste detalj av forskere på Gøteborgs universitet. Forskerne som er spesialister innen celle- og molekylærbiologi har kommet frem til en måte å hindre skjellene å feste seg til bunnen av båten.

- Rurskjellene er ekstremt følsomme overfor visse molekyler (makrosykliske laktoner*) som normalt produseres av  svamplignende bakterier, sier professor Hans Elwing til svenske Båtliv.

Ved å blande disse molekylene i bunnstoffet skal rurskjellene få et kort liv. Larvene vil oppsøke skroget på vanlig måte, men når larven blir til et fullvoksent skjell og forsøker å ”klore seg fast” vil den miste grepet og dø.

- Vi har lykkes i å finne nye bindemiddel som gjør at de makrosykliske laktonene ikke forsvinner. Det trengs kun ørsmå mengder med disse laktonene i bunnstoffet for å gi full effekt mot rurskjell, sier Elwing.

Gjennom forskningen har forskergruppen også kommet frem til at den nye metoden fullt ut kan erstatte kobbertilsetningen i bunnstoff.

Studien er utført av Emiliano Pinori, Mattias Berglin, Mats Hulander, Mia Dahlström og Hans Elwing ved Göteborgs universitet samarbeid med Lena Brive på SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut i Borås. Artikkelen Multi-seasonal barnacle (Balanus improvisus) protection achieved by trace amounts of a macrocyclic lactone (ivermectin) included in rosin-based coatings er publisert I tidsskriftet Biofouling.

Les hele forskningsrapporten HER.

*Laktoner er en gruppe av kjemiske stoffer som kan betegnes som sykliske estere. γ-laktoner (fem atomer i ringen) og δ-laktoner (seks atomer i ringen) er de mest stabile strukturene. Laktoner finnes naturlig i blant annet eiketrær, og er et av stoffene som er med å gi smak på whisky. (kilde: Wikipedia)

 

(28.09.2011)

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

Endre Solvang i KNBF er lang med alvorstynget enn hva dette bildet viser. KNBFs søknad om momsrefusjon på vegne av båtforeningene er avslått.
Vi oppfyller kriteriene til momsrefusjon. Derfor stiller vi oss uforstående til avslaget og er svært skuffet, sier generalskretær Endre Solvang i KNBF. Dersom KNBFs klage ikke fører frem vil norske båtforeninger få 12 millioner færre kroner å rutte med kommende år.
VIL KLAGE: Cecilie Klem i KNBF sier arbeidet med å klage på vedtaket allerede er i gang. Generalsekretær Endre Solvang har ikke vært tilgjengelig for kommentar.
Kulturdepartementet har avslått KNBFs søknad om momskompensasjon på over 12 millioner kroner.
OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.