Friskus med fraspark

sting530jeep.jpg

VELKJØRENDE: Sting 530 Jeep er livlig og morsom å kjøre, uten å vise farlige sider. FOTO: Amund R. Løken
VELKJØRENDE: Sting 530 Jeep er livlig og morsom å kjøre, uten å vise farlige sider. FOTO: Amund R. Løken

Friskus med fraspark

Med litt trykking på motortiltknappen forandres Sting 530 Jeep fra en rolig familiebåt til en morsom og livlig speedbåt. Bli med på test.

Sting er Nordkapps rimelige alternativ. Begge merkene produseres på Nordkapps fabrikk i Polen, og en fair sammenligning er å kalle Nordkapp for Audi og Sting for den sportslige Skodaen. Kvaliteten står ikke tilbake for premiummerket. De små lekre Nordkapp-detaljene er utelatt, for å få ned prisen.

Sting 530 er utvilsomt tøff å se på. Den har fått helt nye linjer, der designsteppet i skrogsiden setter prikken over i-en. Konstruktør Espen Thorup har nemlig laget et hakk i skrogsiden som gjør at båten får en sportslig look, og minner litt om skrog fra Hydrolift og andre fartsbåter. Dette "steppet" har ingen funksjon utover å gi båten et tøffere utseende.

KONSOLL: Hele konsollen kan vippes opp og under den er et stort stuverom. Bøyle på innsiden av glasset burde vært på utsiden for
KONSOLL: Hele konsollen kan vippes opp og under den er et stort stuverom. Bøylen på innsiden av glasset burde vært på utsiden for å gi et punkt å holde tak i.

Sportslig Sting 530 har ingen markant planingsterskel, noe som gir mulighet for å kjøre behagelig i de fleste hastigheter. Båten faller ikke ut av plan før farten synker til under 14 knop. I krapp sving suger ikke motoren luft, noe som viser at 75-hesteren på vår testbåt er riktig justert og passer båten bra. Dette inntrykket forsterkes ytterligere av at båten reagerer fint på trimming, og får et pent løft over bølgetoppene. På flatt vann registrerte vi ingen galoppering, selv med motoren trimmet helt ut. Vår testbåt satt jevnt over meget godt i sving. Ved normal kjøring er dette en livlig, sportslig og morsom båt, som ikke finner på unoter. Med én person om bord klarer båten 32,5 knop med Evinrudes E-tec-motor på 75 hk. Med fire personer om bord klarer båten imponerende 29 knop.

ROMSLIGE STUVEROM: under lokket på sittekassa er det plass til det meste. Et stort stuverom finnes også under selve styrekonsollROMSLIGE STUVEROM: under lokket på sittekassa er det plass til det meste. Et stort stuverom finnes også under selve styrekonsollen.

Fin innredning Forut i Sting 530 er det en solseng som gjør båten til en hit blant ungdommer på vannskitur. Her er det deilig å slappe av mellom slagene. Skal du bruke båten til transport eller fisking kan solsengen stuves bort under en stor luke under konsollen.

Se video av Sting 530 Jeep

Det er enkelt å bevege seg om bord i Sting 530. Sitter du på den doble sittebenken sammen med fører kan du bevege deg akter rundt konsollen, eller foran konsollen via den lille passasjen på styrbord side. Denne passasjen er også hendig om du skal gå om bord fra brygga. Like hendig er ikke den syrefaste bøylen på styrekonsollen. Glasset ligger utenpå bøylen. Her har designet gått foran det praktiske, og man mister muligheten til å holde seg fast i et høyt punkt når en beveger seg i båten.

 

Hele konsollen kan vippes opp. Under finner vi et stort stuverom der det er mulig å stuve bort ting som sjeldent er i bruk. Det er også plass til puta fra solsengen. Konsollen er greit utformet, og vindskjermen gir ly for to personer. Instrumenter er pent plassert, og det er gjort plass til en kartplotter. 12-voltsuttak og to koppholdere er også på plass. Benken burde vært plassert noen centimeter lenger frem for å gi bedre sittestilling for folk med gjennomsnittshøyde. En slik justering ville ikke gått ut over komforten i stående stilling, og ville samtidig gjort plassen akter mer attraktiv. Ryggstøet kan nemlig vippes fremover, slik at båten får en sosial sittegruppe for fem personer her akter. I motsetning til den nyeste skjærgårdsjeepen fra Nordkapp har passasjerene her gode rekker å holde seg fast i under fart.

Prisvinner Veiledende utsalgspris er 199 000 kroner med 75 hesters motor. Men i dagens marked er det gode rabatter å hente, og fabrikknye 2012-modeller av Sting 530 ligger til salgs for så langt ned som 167 000 kroner på Finn.no. Det må sies å være en meget bra pris!

PRAKTISK LAYOUT: Med enkle grep gjøres båten om til en komfortabel dagsturbåt med stor solseng forut. Sittekassen for fører burdPRAKTISK LAYOUT: Med enkle grep gjøres båten om til en komfortabel dagsturbåt med stor solseng forut.

Fakta

CE-kategori: 

C

Produksjonsland: 

Polen

Lengde (meter): 

5.30

Bredde (meter): 

2.15

Dyptgående (meter): 

0.70

Vekt (kg): 

515

Drivstoff (liter): 

70

Max. antall personer: 

6

Motoreffekt fra (hk): 

50.00

Motoreffekt til (hk): 

75.00

Motor testbåt: 

Evinrude E-Tec 75HK

- Sylindervolum: 

1296

- Antall synlindre: 

3

- Effekt (hk): 

75.00

- Effekt (kw): 

55.00

Toppfart i test (knop): 

32.50

Pris fra (kr): 

177 000,-

Pris testbåt (kr): 

199 900,-

Opplysninger: 

www.fischemarine.com

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.