Fra Elias til ekte redningsfartøy

IMG_9086.jpg

STAFF-KLASSEN: Slik blir de nye redningsbåtene som Bård Eker (t.h.) har designet, her sammen med donator Einar Staff. (Foto: Redningsselskapet).
STAFF-KLASSEN: Slik blir de nye redningsbåtene som Bård Eker (t.h.) har designet, her sammen med donator Einar Staff. (Foto: Redningsselskapet).

Fra Elias til ekte redningsfartøy

Hydrolifts Bård Eker er mannen bak de nye Eliasbåtene i Redningsselskapet. Nå har designeren også fått et langt større oppdrag; designe den nye hurtiggående redningsbåten i STAFF-klassen.

Redningsselskapet går nye veier med redningsfartøy i STAFF-klassen. Dette er tolv meter lange hurtiggående fartøy, beregnet på mer lukkede farvann, og den er slett ikke ulik Hydrolift i design. Så er det sa også Hydrolifts Bård eker som har designet den nye klassen.

Einar Staff

Redningsbåter som er oppkalt etter donator Einar Staff. Han har gått inn med brorparten av beløpet som skal til for å få bygget den første redningsbåten.

Prisen er ventet å havne på rundt 5,5 millioner kroner per båt, og Staff-klassen vil bli bemannet av frivillig besetning på tre personer. Redningsbåtene i Staff-klassen skal ikke erstatte eksisterende skøyter, men være et supplement til de kraftigere skøytene.

Bygges av Hyrolift

Det er ikke avgjort hvem som skal bygge båtene, men Bård Eker håper å få bygge dem selv. Innen tre år vil redningsselskapet ha 10 slike fartøy på vannet.

Skøytedonor Einar Staff håper flere vil være med på spleiselaget for å kunne bygge flere båter i denne klassen. Båtene skal være med å tette «hullene» langs kysten, altså dekke områder der beredskapen per i dag ikke er god nok.

 - Å støtte opp under en slik frivillighet er egentlig en gave. Det er mange som har muligheten og burde gi bort en båt, sier Staff til Finansavisen.

 

Fakta - Staff-klassen

Lengde: 11-12 meter

Motor: 2x 300 hk

Fremdrift: vannjet

Materiale: Glassfiber Sandwich

Toppfart: Ca 35 knop

Utstyr: Slepekrok, 2 x kartplotter, VHF, Radar

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

I dag lanserer BRP i USA sin neste store nyhet: Evinrude G2 i3 motorer. Det betyr at også Evinrudes 115 hester snart er på markedet i ny drakt og forbedret utgave.
FULL FART: Hurum Trebåtfestival er i gang, med spennende regattaer og mange arrangementer. Foto: Seilskøyteklubben Colin Archer
Årets utgave av Hurum Trebåtfestival ble en stor suksess, Den offisielle åpningen var fredag med salutt fra dampskipsbrygga og åpningstale av Askers ordfører Lene Conradi på festivalens utescene.
FLAUT: Nordmenn har opplevd mye flaut på sjøen, blant annet i møte med lovens lange arm. Foto: Amund Rich.Løken.
Kaste dreggen i en annen båt? Bli stoppet med for høy promille? Grunnstøte? Les mer om det flaueste nordmenn opplever i båt.
Candela har jobbet i fem år med sin båt som nå altså er klar for lansering.
Den el-drevne hydrofoilen fra Candela Speed Boat i Stockholm er nå klar for test av den første produksjonsmodellen.
En god ting kan ikke skrives for ofte og vi blir stadig spurt om rengjøring av den oppblåsbare. Derfor denne "ønskereprisen": Vi har gjennom årene prøvd «vanlige» vaskemidler på den oppblåsbare jolla uten hell, og fant ut at spesialmidler er det eneste som duger til denne jobben.
NØKLER: Veileder i Kirkens Bymisjon i Tønsberg, Henrik Larsen, fikk nøkler til båten fra Jørn Hennig i Vrengen Maritime. (Foto: Amund Rich. Løken).
-Vær så god, bruk båten hele sesongen. Vi spanderer også drivstoffet, sier Jørn Hennig i Vrengen Maritime. I dag stilte han en Pioner 15 med 20 hesters motor til Kirkens Bymisjon disposisjon i Tønsberg.
GUDMOR: Wenche Myhre stod for den høytidelige dåpen av RS «Odd Fellow III» FOTO: Redningsselskapet/Per S. Larsen
Det ble folkefest ved Honnørbrygga i hovedstaden da redningsskøyta «Odd Fellow III» ble ønsket hell og lykke i sin videre gjerning av gudmor Wenche Myhre.
Polarcirkel med elmotor og batteripakke.
I oktober 2018, skrev Båtmagasinet om gründeren Leiv Stavøstrand, som forlot oljebransjen for å satse på grønn elektrisk fremdrift av både yrkesbåter og fritidsbåter. Nå materialiserer satsingen til gründeren og Evoy seg.