Flytende søppeloppsamlere

dypoppsamler_sandspollen.jpg

Ordfører i Hurum, Monica Vee Bratlie, stod for den offisielle åpningen av dypoppsamleren i Sandspollen.

Flytende søppeloppsamlere

En dypoppsamler tilsvarer 50 vanlige søppeldunker og mange tunge løft. Skjærgårdstjenesten sier hurra for innretningen som nå er på plass ved Sandspollen i Hurum og Nordre Sandøy, Hvaler.

Skjærgårdstjenesten gleder seg stort over at innsamlingen av søppel i de mest brukte uthavnene nå kommer til å gå mye lette. 

Skjærgårdstjenesten og Oslofjordens Friluftsråd (OF) har i samarbeid utviklet en ny måte å håndtere søppel i skjærgården. De første flytende dypoppsamlere er nå på plass og rasjonaliserer søppelhåndteringen. Sandspollen i Hurum kommune er første sted i Norge hvor denne innretningen er på plass.

–Jeg håper og tror at båtfolket kommer til å benytte seg av denne ordningen, på de stedene der de gamle søppelstativene er fjernet ser det i alle fall bra ut, sier Tom-Erik Nilsen i Skjærgårdstjenesten.

Åpnet 3 juliVed den offisielle åpningen 3. juli var det bare gode tilbakemeldinger fra båtfolket, selv om de nå må ta med seg søppelposen til flytebrygga der containeren står. Den store fordelen med denne løsningen er at det er arbeidsbesparende. For der Skjærgårdstjenesten måtte bære søppelsekker ned til båten, rydde opp rundt stativene og manuelt flytte søppelsekkene fra båten og opp på en lastbil, forgår nå hele operasjonen i en håndtering; en båt med kran heiser hele sekken om bord i Skjærgårdstjenestebåten. På land venter en søppelbil og hele lasten tømmes rett i bilen. Rune Svensson i Oslofjordens Friluftsråd håper rasjonaliseringen kan bidra til at sårt tiltrengt skjøtsel og vedlikehold på friområdene rundt om i fjorden. 

9. juli var også enheten utenfor Tordenskjoldbukta på Nordre Sandøy på Hvaler offisielt åpnet. Også her virker det som om båtfolket syntes dette er en bra ordning; i alle fall var det søppel tilsvarende mange vanlige søppelsekker pyntelig på plass. Heller ikke her er Skjærgårdtjenesten redd for å bli arbeidsløse – det er en rekke oppgaver innen skjøtsel og vedlikehold som tiden kan brukes på.

Dette er flytende søppelcontainereOF fikk idéen for tre år siden. Utviklet i samarbeid med Skjærgårdstjenesten og støttet av fylkeskommuner rundt fjorden.  Dypoppsamlerne er plassert i flytebrygger av betong. Hver flytebrygge har to dypoppsamlere som til sammen rommer10 m3, noe som tilsvarer ca. 100 vanlige søppelsekker; 100 sekker som skal hentes fra søppelstaivene til båten, ned i båten, opp av båten og opp på lastebil. Det betyr at man samler deponeringsstedene. På de mest brukte utfartsstedene kan Skjærgårdstjenesten spare mange timer og mange tunge løft. I tillegg slipper man å tømme like hyppig som ved vanlig søppelstativ, uten at det betyr mer lukt. Dette skyldes at avfallet ligger under vannlinjen og blir dermed naturlig avkjølt.

For båtfolket betyr det…Det vil ikke lenger være søppelstativ mange steder, men en sentral flytebrygge hvor man kan legge til og kast fra seg avfallet. Bryggene er kun ment for kort opphold og skal ikke brukes til fortøyning for opphold. Sekkene i dypoppsamleren er laget av plast – det er viktig at ikke varme engangsgriller kastes i beholderen!

TordenskjoldbuktaTordenskjoldbukta, Nordre Sandøy, Hvaler, er et populært utfartssted for båtfolk, og er sikret som friområde. Her er det ei lun havn, toalett, badeplass og strand, skog og fjell og et lite, men godt turområde. Det er lett å finne gode teltplasser i området.

Fakta om SandspollenSandspollen er den luneste naturhavna på lange strekninger langs kysten, og har gammel tradisjon for å være utfartssted for småbåter og seilere i Indre Oslofjord. Den er en av de mest brukte naturhavnene i Oslofjorden. Området er sikret av OF i 1965 gjennom et byggeforbud i en bredde på 200 meter fra sjøen og i 1300 meters lengde. Gjennom en avtale med grunneieren ble 150 dekar sikret som friluftsareal for allmennheten, mens skogen kan drives på en slik måte at karakteren av frilufftsområdet bevares. Senere har Oslofjordens Friluftsråd kjøpt Fiskerhytta fra 1915, sør på Lagtangen. Den ble åpnet som Kystledhytte i 2000. Området driftes av OF på oppdrag fra Staten.

Fakta SkjærgårdstjenestenSkjærgårdstjenesten ble etablert i 1992 initiert av Miljøverndepartementet, etter påtrykk fra Oslofjordens Friluftsråd. OF er sekretariat for Skjærgårdstjenesten, men den praktiske driften organiseres av utvalgte vertskommuner med ansvar for båter og mannskap. Disse enhetene arbeider også i andre kommuner. Primæroppgavene til Skjærgårdstjenesten er foruten renovasjon vedlikehold og skjøtsel av offentlige eide friluftsområder langs kysten, strandrydding om våren, båtene har ca 150 anløp på hver side hvor det er anlegg som skal driftes og vedlikeholdes (avfallstativ, brygger, toalettanlegg, badebøyer etc), oppsynsoppgaver i naturvernområder, fiskerioppsyn mm.

De siste sakene på Båtmagasinet: 

Endre Solvang i KNBF er lang med alvorstynget enn hva dette bildet viser. KNBFs søknad om momsrefusjon på vegne av båtforeningene er avslått.
Vi oppfyller kriteriene til momsrefusjon. Derfor stiller vi oss uforstående til avslaget og er svært skuffet, sier generalskretær Endre Solvang i KNBF. Dersom KNBFs klage ikke fører frem vil norske båtforeninger få 12 millioner færre kroner å rutte med kommende år.
VIL KLAGE: Cecilie Klem i KNBF sier arbeidet med å klage på vedtaket allerede er i gang. Generalsekretær Endre Solvang har ikke vært tilgjengelig for kommentar.
Kulturdepartementet har avslått KNBFs søknad om momskompensasjon på over 12 millioner kroner.
OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.