Flere tar båtlappen

båtførerkurs.jpg

Erfarne kursholdere er kritiske til enkelte spørsmål i den nye båtførerprøven.
Erfarne kursholdere er kritiske til enkelte spørsmål i den nye båtførerprøven.

Flere tar båtlappen

Det er stor økning i antallet som har tatt Båtførerprøven i år.

Hittil i år har godt over 11 000 personer skaffet seg Båtførerbeviset, opplyser Sjøfartsdirektoratet i en pressemelding. Ved utgangen av juni vil antallet trolig ligge på ca. 20 prosent flere enn på samme tidspunkt i fjor.
Av de som har fått utstedt bevis i år, er nærmere 1 500 født før 1. januar 1980. 3 100 (28 prosent) av de som hittil i år har skaffet seg Båtførerbeviset er kvinner, får Sjøfartsdirektoratet opplyst fra Norsk Test AS.
I hele 2013 ble det utstedt 14 306 båtførerbevis. Antallet for første halvår i fjor lå på 9775. Sjøfartsdirektoratet arbeider for å få flest mulig til å ta båtførerprøven og skaffe seg Båtførerbeviset. Alle som er født 1. januar 1980 eller senere må ha båtførerbevis dersom de skal føre en fritidsbåt med skroglengde over 8 meter – eller en båt som har motor med mer enn 25 hestekrefter.

Gledelig
– Jeg er glad for at stadig flere avlegger båtførerprøven og skaffer seg Båtførerbeviset. Det er spesielt positivt at så mange av de som ikke er pliktig å ha Båtførerbeviset skaffer seg dette, sier sjøfartsdirektør Olav Akselsen. 
Han oppfordrer enda flere av dem som er født før 1. januar 1980 til å avlegge båtførerprøven.
– Da vil vi kunne nå mange i den voksne aldersgruppen, som er særlig utsatt for ulykker, med viktig kunnskap som kan gi bedre sikkerhet, sier Akselsen.
Du må være 16 år for å få utstedt båtførerbeviset. Da vil du kunne føre båter med inntil 15 meters lengde. Det er likevel ingen begrensninger når det gjelder motorstørrelse eller hastighet. Gjennom båtførerprøven får du blant annet en innføring i navigasjon og bruk av navigasjonsinstrumenter. Du lærer om lanterner, sjømerker og sjøens trafikkregler. Videre får du lære om sikker bruk av båt og hvordan du skal takle nødsituasjoner.

Ikke krav til kurs.
Det er ikke et krav at den som skal ta båtførerprøven først må ha gjennomgått et kurs, men mange vil ha stor nytte av å ta et båtførerkurs, som blir arrangert flere steder rundt om i landet. Norsk Test AS utsteder båtførerbevisene, men det er Sjøfartsdirektoratet som bestemmer pensum for båtførerprøven. Prøven kan avlegges ved et av de mange godkjente testsentrene.

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

Endre Solvang i KNBF er lang med alvorstynget enn hva dette bildet viser. KNBFs søknad om momsrefusjon på vegne av båtforeningene er avslått.
Vi oppfyller kriteriene til momsrefusjon. Derfor stiller vi oss uforstående til avslaget og er svært skuffet, sier generalskretær Endre Solvang i KNBF. Dersom KNBFs klage ikke fører frem vil norske båtforeninger få 12 millioner færre kroner å rutte med kommende år.
VIL KLAGE: Cecilie Klem i KNBF sier arbeidet med å klage på vedtaket allerede er i gang. Generalsekretær Endre Solvang har ikke vært tilgjengelig for kommentar.
Kulturdepartementet har avslått KNBFs søknad om momskompensasjon på over 12 millioner kroner.
OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.