Først frikjent – nå dømt for forsikringssvindel

sunseekersvindelLKL.jpg

DØMT: Lagmannsretten har dømt to båteiere for forsikringssvindel.
DØMT: Lagmannsretten har dømt to båteiere for forsikringssvindel.

Først frikjent – nå dømt for forsikringssvindel

Det tok nesten fem år å få to karer fra Østfold dømt for å ha senket sin Sunseeker med viten og vilje. Nå har lagmannsretten idømt mennene ubetinget fengsel i ti måneder.

Tre etterforskere i forsikringsskapet IF, blant dem tidligere Kriposetterforsker Jørn Jensen, som har ledet etterforskningen, fulgte den to dager lange rettsaken med stor interesse. Til Båtmagasinet la de ikke skjul på at forundringen var stor da de to karene på 37 og 53 år ble frikjent i forrige runde i lagmannsretten. Saken fikk ny behandling i lagmannsretten etter at påtalemyndigheten tok saken til Høyesterett, med begrunnelse at lagmannsretten ikke hadde oppfylt sin undersøkelsesplikt.
«Katta i sekken»
Denne gang var ikke lagmannsretten i tvil om at de to karene med viten og vilje senket den 15 år gamle luksusbåten på dypt vann utenfor Hvaler. Mennene hevet forsikringsbeløpet fra 1.5 til 2 millioner kroner, rett før de la avgårde fra Strømstad. Båten hadde de kjøpt usett fra Cannes. Da den ankom på lastebil fra Frankrike til Sverige, innså de at de hadde kjøpt katta i sekken.
15 indisier
-Hvem har saget over eksosrør og kjølevannsrør og hvem har åpnet bunnventil, om det ikke er de tiltalte selv, spurte aktor i sin prosedyre. Han la ikke frem bevis i lagmannsretten, men konsentrerte seg om en rekke på 15 indisier. Han undret seg blant annet over at koøyene sto åpne da båten ble tatt opp fra dypet av forsikringsselskapet. Luka over motorrommet var fjernet. Han stilte spørsmål om hvorfor slepet fant sted midt på natta og hvorfor båten gikk ned i et område med dybder på over 100 meter. Han undret seg over at mobiltelefonene til de to akkurat hadde gått tomme for strøm da dette skjedde, til tross for at karene både før og etter hadde hatt samtaler med folk på land, og han undret seg over hvorfor skøya som slepte båten ikke hadde VHF. I ettertid er det observert VHF i skøyta, uten at det kan bevises at den var på plass under slepet. På slutten av sin prosedyre unnlot heller ikke aktor å nevne at den yngste av de to karene også tidligere hadde vært innblandet i en forsikringssak med en båt. Den gang dreide det seg ikke om kjøp, men salg. Hans Grand Banks ble totalskadet av brann og forliste på Sørlandskysten. Han var etter sigende på vei til en kjøper med båten, men han har senere aldri kunnet fortelle politiet hvem kjøperen var. Noen hadde gjort innbrudd i hans bil og stålet dokumenter.

ETTERFORSKER: Jørn Jensen i IF har ledet etterforskningen i båtsvindelsaken.
ETTERFORSKER: Jørn Jensen i IF har ledet etterforskningen i båtsvindelsaken.

Ubetinger fengsel
Aktor la ned påstand om ubetinget fengsel i ett år og to måneder, men han var villig til å gi noen måneders reduksjon i straffen på grunn av den lange tiden som er gått siden saken ble opprettet.
Lagmannsretten valgte å følge hans påstand og idømte de to mennene ubetinget fengsel i ti måneder. De må i tillegg betale saksomkostninger - og en stor regning på 650.000 kroner for kostnadene IF har hatt med å få «beviset» opp fra havbunnen.

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

I dag lanserer BRP i USA sin neste store nyhet: Evinrude G2 i3 motorer. Det betyr at også Evinrudes 115 hester snart er på markedet i ny drakt og forbedret utgave.
FULL FART: Hurum Trebåtfestival er i gang, med spennende regattaer og mange arrangementer. Foto: Seilskøyteklubben Colin Archer
Årets utgave av Hurum Trebåtfestival ble en stor suksess, Den offisielle åpningen var fredag med salutt fra dampskipsbrygga og åpningstale av Askers ordfører Lene Conradi på festivalens utescene.
FLAUT: Nordmenn har opplevd mye flaut på sjøen, blant annet i møte med lovens lange arm. Foto: Amund Rich.Løken.
Kaste dreggen i en annen båt? Bli stoppet med for høy promille? Grunnstøte? Les mer om det flaueste nordmenn opplever i båt.
Candela har jobbet i fem år med sin båt som nå altså er klar for lansering.
Den el-drevne hydrofoilen fra Candela Speed Boat i Stockholm er nå klar for test av den første produksjonsmodellen.
En god ting kan ikke skrives for ofte og vi blir stadig spurt om rengjøring av den oppblåsbare. Derfor denne "ønskereprisen": Vi har gjennom årene prøvd «vanlige» vaskemidler på den oppblåsbare jolla uten hell, og fant ut at spesialmidler er det eneste som duger til denne jobben.
NØKLER: Veileder i Kirkens Bymisjon i Tønsberg, Henrik Larsen, fikk nøkler til båten fra Jørn Hennig i Vrengen Maritime. (Foto: Amund Rich. Løken).
-Vær så god, bruk båten hele sesongen. Vi spanderer også drivstoffet, sier Jørn Hennig i Vrengen Maritime. I dag stilte han en Pioner 15 med 20 hesters motor til Kirkens Bymisjon disposisjon i Tønsberg.
GUDMOR: Wenche Myhre stod for den høytidelige dåpen av RS «Odd Fellow III» FOTO: Redningsselskapet/Per S. Larsen
Det ble folkefest ved Honnørbrygga i hovedstaden da redningsskøyta «Odd Fellow III» ble ønsket hell og lykke i sin videre gjerning av gudmor Wenche Myhre.
Polarcirkel med elmotor og batteripakke.
I oktober 2018, skrev Båtmagasinet om gründeren Leiv Stavøstrand, som forlot oljebransjen for å satse på grønn elektrisk fremdrift av både yrkesbåter og fritidsbåter. Nå materialiserer satsingen til gründeren og Evoy seg.