-Et steg nærmere vestpåbud

Rikke.jpg

GLAD: Generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet er jublende glad for at Stortingets næringskomité i dag går inn for påbud om bruk av vest i fritidsbåter opp til åtte meter. Foto: Amund Rich. Løken.
GLAD: Generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet er jublende glad for at Stortingets næringskomité i dag går inn for påbud om bruk av vest i fritidsbåter opp til åtte meter. Foto: Amund Rich. Løken.

-Et steg nærmere vestpåbud

Stortingets næringskomité kom i dag med innstilling om at det skal innføres påbud om bruk av "egnet rednings- og flyteutstyr" i åpne fritidsbåter opptil 8 meter og som er i fart.

-Jeg er veldig glad for at næringskomiteen viser mot og tar ansvar for sjøsikkerheten. Nyheten mottas med stor glede og entusiasme blant våre 46 redningsskøyter og alle oss andre i Redningsselskapet, sier generalsekretær Rikke Lind i en pressemelding i formiddag.

God dialog

Redningsselskapet har en god dialog med myndighetene om beredskapen og sjøsikkerheten, og deltok blant annet i arbeidsgruppen til sjøfartsdirektoratet som i april 2012 la frem ”Rapport om sikkerhet ved bruk av fritidsbåt.” Denne konkluderte blant annet med at det bør innføres påbud om bruk av flyteutstyr i åpne fritidsbåter underveis.

 

Håper Stortinget følger på

-Sammen med KNBF, politi, sjøfartsdirektoratet og mange andre aktører har vi i flere år argumentert for at det må innføres påbud om bruk av redningsvest. Derfor håper vi Stortinget nå vil følge opp næringskomiteens positive innstilling med enstemmighet i saken, sier Lind.

-I 2013 omkom 34 mennesker i fritidsbåtulykker. 27 av de omkomne brukte ikke redningsvest. Påbud om bruk av redningsvest vil derfor være avgjørende for å redde flere menneskeliv, avslutter Lind.

I tråd med KNBF

-Både bransje og brukere har lenge arbeidet for et påbud om bruk av egnet flyteutstyr i åpne båter, sier generalsekretær Reidar Kjelsrud i KNBF.

FORNØYD: Reidar Kjelsrud i KNBF er fornøyd med dagens vedtak i Stortingets næringskomité. Foto: Amund Rich. Løken.
FORNØYD: Reidar Kjelsrud i KNBF er fornøyd med dagens vedtak i Stortingets næringskomité. Foto: Amund Rich. Løken.

Felles for de fleste av de som omkommer fra fritidsbåt er at de IKKE hadde på seg noen form for flyteutstyr. KNBF har i flere år hevdet at påbudet om å ha egnet flyteutstyr om bord ikke har hatt den ønskede effekt, og et brukspåbud er på tide.

KNBF har frontet dette synet sammen med Redningsselskapet.

Mot reguleringer

KNBF er i utgangspunktet mot ytterligere reguleringer av båtlivet, men ser at et brukspåbud for flyteegnet flyteutstyr er nødvendig for å få ned antall dødsfall i forbindelse med bruk av fritidsbåt.

Generalsekretær Reidar Kjelsrud sier at et brukspåbud for egnet flyteutstyr vil ha en oppdragende effekt, spesielt for barn og unge. Brukspåbudet vil utvikle gode vaner over tid for bruk av personlig verneutstyr i båt. Påbud om bruk av personlig verneutstyr finnes allerede i veitrafikken, og det er prinsipielt liten forskjell på de myke trafikantene, enten det er sjø eller land, sier Kjelsrud.

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

STØRRE OG STØRRE: Mercury er på vannet med ny, rå 450-hester.
Mercury Racing lanserte i dag sin hittil største utenbordsmotor. Med en 4,6 liters V8 på 450 hk med mulighet til å ha inntil seks motorer på samme akterspeil er dette en enorm kraftpakke.
I dag lanserer BRP i USA sin neste store nyhet: Evinrude G2 i3 motorer. Det betyr at også Evinrudes 115 hester snart er på markedet i ny drakt og forbedret utgave.
FULL FART: Hurum Trebåtfestival er i gang, med spennende regattaer og mange arrangementer. Foto: Seilskøyteklubben Colin Archer
Årets utgave av Hurum Trebåtfestival ble en stor suksess, Den offisielle åpningen var fredag med salutt fra dampskipsbrygga og åpningstale av Askers ordfører Lene Conradi på festivalens utescene.
FLAUT: Nordmenn har opplevd mye flaut på sjøen, blant annet i møte med lovens lange arm. Foto: Amund Rich.Løken.
Kaste dreggen i en annen båt? Bli stoppet med for høy promille? Grunnstøte? Les mer om det flaueste nordmenn opplever i båt.
Candela har jobbet i fem år med sin båt som nå altså er klar for lansering.
Den el-drevne hydrofoilen fra Candela Speed Boat i Stockholm er nå klar for test av den første produksjonsmodellen.
En god ting kan ikke skrives for ofte og vi blir stadig spurt om rengjøring av den oppblåsbare. Derfor denne "ønskereprisen": Vi har gjennom årene prøvd «vanlige» vaskemidler på den oppblåsbare jolla uten hell, og fant ut at spesialmidler er det eneste som duger til denne jobben.
NØKLER: Veileder i Kirkens Bymisjon i Tønsberg, Henrik Larsen, fikk nøkler til båten fra Jørn Hennig i Vrengen Maritime. (Foto: Amund Rich. Løken).
-Vær så god, bruk båten hele sesongen. Vi spanderer også drivstoffet, sier Jørn Hennig i Vrengen Maritime. I dag stilte han en Pioner 15 med 20 hesters motor til Kirkens Bymisjon disposisjon i Tønsberg.
GUDMOR: Wenche Myhre stod for den høytidelige dåpen av RS «Odd Fellow III» FOTO: Redningsselskapet/Per S. Larsen
Det ble folkefest ved Honnørbrygga i hovedstaden da redningsskøyta «Odd Fellow III» ble ønsket hell og lykke i sin videre gjerning av gudmor Wenche Myhre.