-Et steg nærmere vestpåbud

Rikke.jpg

GLAD: Generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet er jublende glad for at Stortingets næringskomité i dag går inn for påbud om bruk av vest i fritidsbåter opp til åtte meter. Foto: Amund Rich. Løken.
GLAD: Generalsekretær Rikke Lind i Redningsselskapet er jublende glad for at Stortingets næringskomité i dag går inn for påbud om bruk av vest i fritidsbåter opp til åtte meter. Foto: Amund Rich. Løken.

-Et steg nærmere vestpåbud

Stortingets næringskomité kom i dag med innstilling om at det skal innføres påbud om bruk av "egnet rednings- og flyteutstyr" i åpne fritidsbåter opptil 8 meter og som er i fart.

-Jeg er veldig glad for at næringskomiteen viser mot og tar ansvar for sjøsikkerheten. Nyheten mottas med stor glede og entusiasme blant våre 46 redningsskøyter og alle oss andre i Redningsselskapet, sier generalsekretær Rikke Lind i en pressemelding i formiddag.

God dialog

Redningsselskapet har en god dialog med myndighetene om beredskapen og sjøsikkerheten, og deltok blant annet i arbeidsgruppen til sjøfartsdirektoratet som i april 2012 la frem ”Rapport om sikkerhet ved bruk av fritidsbåt.” Denne konkluderte blant annet med at det bør innføres påbud om bruk av flyteutstyr i åpne fritidsbåter underveis.

 

Håper Stortinget følger på

-Sammen med KNBF, politi, sjøfartsdirektoratet og mange andre aktører har vi i flere år argumentert for at det må innføres påbud om bruk av redningsvest. Derfor håper vi Stortinget nå vil følge opp næringskomiteens positive innstilling med enstemmighet i saken, sier Lind.

-I 2013 omkom 34 mennesker i fritidsbåtulykker. 27 av de omkomne brukte ikke redningsvest. Påbud om bruk av redningsvest vil derfor være avgjørende for å redde flere menneskeliv, avslutter Lind.

I tråd med KNBF

-Både bransje og brukere har lenge arbeidet for et påbud om bruk av egnet flyteutstyr i åpne båter, sier generalsekretær Reidar Kjelsrud i KNBF.

FORNØYD: Reidar Kjelsrud i KNBF er fornøyd med dagens vedtak i Stortingets næringskomité. Foto: Amund Rich. Løken.
FORNØYD: Reidar Kjelsrud i KNBF er fornøyd med dagens vedtak i Stortingets næringskomité. Foto: Amund Rich. Løken.

Felles for de fleste av de som omkommer fra fritidsbåt er at de IKKE hadde på seg noen form for flyteutstyr. KNBF har i flere år hevdet at påbudet om å ha egnet flyteutstyr om bord ikke har hatt den ønskede effekt, og et brukspåbud er på tide.

KNBF har frontet dette synet sammen med Redningsselskapet.

Mot reguleringer

KNBF er i utgangspunktet mot ytterligere reguleringer av båtlivet, men ser at et brukspåbud for flyteegnet flyteutstyr er nødvendig for å få ned antall dødsfall i forbindelse med bruk av fritidsbåt.

Generalsekretær Reidar Kjelsrud sier at et brukspåbud for egnet flyteutstyr vil ha en oppdragende effekt, spesielt for barn og unge. Brukspåbudet vil utvikle gode vaner over tid for bruk av personlig verneutstyr i båt. Påbud om bruk av personlig verneutstyr finnes allerede i veitrafikken, og det er prinsipielt liten forskjell på de myke trafikantene, enten det er sjø eller land, sier Kjelsrud.

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.
- Vårt mål er at det ikke skal skje ulykker til sjøs der noen omkommer eller blir hardt skadd med fritidsbåt, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Her får han handlingsplanen fra fungerende sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim. Foto Sjøfartsdirektorate
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen tok i januar i år initiativ til å få på plass en handlingsplan for å få ned antall alvorlige ulykker forbundet med bruk av fritidsfartøy. I dag ble planen overlevert ministeren.
FÆRRE DRUKNET: Gledelig nedgang i antall omkomne på sjøen. Illustrasjonsfoto: Peder Gjersøe, NTB/Scanpix.
De foreløpige tallene fra Sjøfartsdirektoratet viser at antall omkomne ved bruk av fritidsbåt går ned. I første kvartal i år omkom ni personer, tre færre enn i samme periode i fjor. Dette er det laveste tallet som er registrert i sjøfartsdirektoratets statistikk.