Endelig i medvind

Endelig i medvind

Båtbransjen seiler endelig i medvind igjen. Ferske tall viser at eksporten sist år økte med over 15 prosent.

 

AV AMUND RICH. LØKEN

Totalt ble det i 2010 eksportert båter fra norske produsenter til forhandlere i Europa for 262 millioner kroner. I antall betyr det 1275 eksporterte båter.

-Fritidsbåtbransjen har et sist-opp-først-ned-kompleks i forhold til økonomiske sykluser. Vi merket allerede tidlig i 2008 at dette kunne bli alvorlig, hvilket det jo ble. Men vi synes det har tatt ekstra lang tid å vente på oppturen denne gang, sier Erlend Prytz, adm. direktør i Norboat, til månedsmagasinet Ny Teknikk.

Eksporten av fritidsbåter nådde et lavmål i 2009, med 926 eksporterte båter. Det er det laveste antall båter siden 1981 og i kroneverdi (nominell) det laveste siden 1986.

Brukt tiden godt

De fleste Norske båtbyggere har brukt de vanskelige årene godt. Flere har utviklet nye modeller, forbedret design, foretatt kompetanseheving og har gjennomgått sine verdikjeder.

I grunnen ønsker vi ikke tilbake boomen fra 2006/2007, men vi tror så absolutt at bunnen er nådd, sier en optimistisk Erlend Prytz til Ny Teknikk.


Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.