En RIB i lufta er en FIB

VA1Y1951 bearbeidet bb.jpg

400 FOT: den forunderlige farkosten trives godt med marsjart på 35 knop i 40 0 fots høyde. Foto: Amund Rich. Løken.
400 FOT: den forunderlige farkosten trives godt med marsjart på 35 knop i 40 0 fots høyde. Foto: Amund Rich. Løken.

En RIB i lufta er en FIB

I serien «forunderlige farkoster» har vi dag valgt en flyvende RIB, eller en FIB som den heter på fagspråket. FIB står for Flying Inflatable Boat og er en patentert hangglider med båt og motor fra Italia.

Den vekker unektelig oppsikt, den 10 fot store RIB´en til Wilhelm Mohr. Han storkoser seg der han svever avgårde langs kysten i den lille vepsen sin. Mohr er medlem i Tønsberg flyklubb og har sitt mikrofly – den er sertifisert som det – i en hangar på Jarlsberg.
Ikke farlig - bare moro
-Når været tillater det tar jeg gjerne en tur. Det er slett ikke farlig, bare moro, sier piloten til Båtmagasinet. Helt siden studiedagene fant han avveksling i hverdagen med hanggliding. Etter mange år med klatring i fjellet på vei til toppen, fant han en enklere måte å komme seg opp.
Flyvende italiener
Det er italienske Polaris Motor, en av Europas fremste produsenter av hangglidere, med og uten motor, som står bak farkosten. Den er levert i stort antall verden over, men i Norge finnes bare 4-5 eksemplarer. Derfor er det ikke til å undre seg over at folk sperrer opp øynene når Snarøyamannen kommer i lav høyde over bygd og sjø. Den beveger seg i 43 knop i lufta, eller 80 km/t, mens marsjfarten ligger på ca. 60 km/t eller 35 km/t.

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.
- Vårt mål er at det ikke skal skje ulykker til sjøs der noen omkommer eller blir hardt skadd med fritidsbåt, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Her får han handlingsplanen fra fungerende sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim. Foto Sjøfartsdirektorate
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen tok i januar i år initiativ til å få på plass en handlingsplan for å få ned antall alvorlige ulykker forbundet med bruk av fritidsfartøy. I dag ble planen overlevert ministeren.
FÆRRE DRUKNET: Gledelig nedgang i antall omkomne på sjøen. Illustrasjonsfoto: Peder Gjersøe, NTB/Scanpix.
De foreløpige tallene fra Sjøfartsdirektoratet viser at antall omkomne ved bruk av fritidsbåt går ned. I første kvartal i år omkom ni personer, tre færre enn i samme periode i fjor. Dette er det laveste tallet som er registrert i sjøfartsdirektoratets statistikk.