Båtshow på sparebluss

Båtshow på sparebluss

Årets utgave av den internasjonale båtutstillingen i London bærer tydelige preg dårlige tider i Europa.

TEKST OG FOTO: AMUND RICH. LØKEN

 

Messen domineres fullstendig av de tre store; Princess, Fairline og Sunseeker, mens de fleste av produsentene av mellomstore familiebåter nesten totalt glimrer med sitt fravær. Til gjengjeld melder de tre store om en viss bevegelse og interesse blant båtkjøpere i det øvre segmentet, gjerne båtkjøpere som befinner seg i verdensdeler med vekst, som Sør Amerika og Asia. Det europeiske markedet ligger temmelig dødt, men også norske lyspunkter er det, selv om kjøpesterke nordmenn sitter i stor grad sitter på gjerdet.

 

 

NYHETER: Fairlines nye Targa 38 skal konkurrere om norske kunder i det nye året, lover salgssjef Egil Mathiesen i Fairline Norge.

 

Gode nyheter under 40 fot

- Interessen er nok der, men mange skal selge bruktbåt før de kjøper ny, sier salgssjef Egil Mathiesen i Fairline Norge. Han er i London for vise årets nyheter, og da først og fremst den nye Targa 38 Grand Turisimo og Open og Squadron 58.

 - Vi har forventninger til 38-foteren som både i pris og størrelse bør egne seg i den norske skjærgården, sier han.

Litt lengre bort i hallen står Eva Dammen i Princess. Hun er så langt fornøyd med responsen. Princess har tatt i mot 70 gjester fra Norge, både eksisterende og potensielle kjøpere. Dammen har stor tro på Princess V39 i det norske markedet.

-Dette er en båt som i størrelse og pris bør passe nordmenn, sier hun.

Etter at Nye Norsk Båtsenter kom inn etter Lunde - konkursen, har selskapet åpnet avdeling for Sør-  og Østlandet i Vollen i Asker. Avdelingen har kommet godt i siget og sto i 2011 for salg av litt i overkant av 20 båter med nytt og brukt. Hun har større forventinger til 2012.

 

VEKST: 2011 ble slett ikke verst, med 15% vekst, sier en fornøyd direktør Arne Skauen i Sleipner. Nå er han på plass i London for å pleie nye og eksisterende kunder.

 

Sleipner har vekst

En av de få rene norske utstillere på London Boat Show er Sleipner i Fredrikstad. Sleipner har eget selskap i England og er leverandør av thrustere og stabilisatorløsninger til nettopp store og tunge produsenter som Fairline, Princess og Sunseeker. Arne Skauen benytter Londonmessen til møter og oppfølging. Han er godt fornøyd med tilbakemeldinger fra de tre store. Det er ventet god produksjon av storbåt også i 2012. Han legger ikke skjul på at tunge skyer over Europa krever strategisk tenkning. Sleipner har full bemanning og en vekst på 15 % i 2011.


- Veksten skyldes i første rekke at vi har vært flinke til å gå i markedet med nye og forbedrede produkter, løsninger både for nye båter, men i et viktig ettermarked. Han nevner teknologi for speedkontroll på thrustere som et eksempel på nye produkter som har slått godt an.

Selskapet driver en kontinuerlig produktutvikling og han venter at nye og bedre løsninger også vil se dagens lys i 2012. Stabilisatorteknologien for storbåtene er nå vel i havn og selger meget bra. Målet er nå å gjøre teknologien tilgjengelig for mindre båter, helt ned til 50 fot.


- Vi ser lyst på fremtiden, men det krever stor innsats  å holde aktiviteten oppe, sier Arne Skauen til Båmagasinet.

(13.01.2012)

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.