Arbeidshest fra nord

Arbeidshest fra nord

Bodø Industri AS har utviklet en ny type beredskapsbåt i samarbeid med Røde Kors. (18.02.10)

Av Therese Vågen

Resultatet har blitt en robuste og anvendelige båt for krevende søke- og redningsaksjoner i strandsonen.

Røff
Båten er produsert i polyetylen, et plastmaterial som tåler røff behandling og støt mot stein og svaberg, noe som ofte oppstår i forbindelse med iland- og ombordstigninger. Beredskapsbåten er basert på Nordic-Seahunters katamaranskrog i rotasjonsstøpt polyetylen, og har lastekapasitet på hele to tonn. Den er sertifisert i henhold til EU-direktiv for opptil 12 personer, og har fått 20 hk utenbordsmotor i high trust-variant. Dette skal gi båten ekstra skyv- og trekkraft.

Satser internasjonalt
Beredskapsbåten S0R skal markedsføres mot etater og organisasjoner som har søk og redning i strandsone i sine operasjonsinstrukser, og produsenten tror også at denne modellen har et stort potensial internasjonalt.

Elektrisk motor
Beredskapsbåten blir den første i en serie på tre nye modeller som alle bygger på skroget til Nordic-Seahunter. Neste modell ut har fått navnet ISO3. Dette blir en arbeidsbåt for krevende strandsoneoperasjoner i oljevernaksjoner, utstyrt med blant annet avanserte pumper for å suge opp oljesøl i fjæra og på strender. Den tredje modellen er en elektrisk motorisert utgave som har fått arbeidsnavnet "Miljøbåten". Denne modellen skal utrustes med elektrisk utenbordsmotor.

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.
- Vårt mål er at det ikke skal skje ulykker til sjøs der noen omkommer eller blir hardt skadd med fritidsbåt, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Her får han handlingsplanen fra fungerende sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim. Foto Sjøfartsdirektorate
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen tok i januar i år initiativ til å få på plass en handlingsplan for å få ned antall alvorlige ulykker forbundet med bruk av fritidsfartøy. I dag ble planen overlevert ministeren.
FÆRRE DRUKNET: Gledelig nedgang i antall omkomne på sjøen. Illustrasjonsfoto: Peder Gjersøe, NTB/Scanpix.
De foreløpige tallene fra Sjøfartsdirektoratet viser at antall omkomne ved bruk av fritidsbåt går ned. I første kvartal i år omkom ni personer, tre færre enn i samme periode i fjor. Dette er det laveste tallet som er registrert i sjøfartsdirektoratets statistikk.
STØRRE OG STØRRE: Mercury er på vannet med ny, rå 450-hester.
Mercury Racing lanserte i dag sin hittil største utenbordsmotor. Med en 4,6 liters V8 på 450 hk med mulighet til å ha inntil seks motorer på samme akterspeil er dette en enorm kraftpakke.
I dag lanserer BRP i USA sin neste store nyhet: Evinrude G2 i3 motorer. Det betyr at også Evinrudes 115 hester snart er på markedet i ny drakt og forbedret utgave.
FULL FART: Hurum Trebåtfestival er i gang, med spennende regattaer og mange arrangementer. Foto: Seilskøyteklubben Colin Archer
Årets utgave av Hurum Trebåtfestival ble en stor suksess, Den offisielle åpningen var fredag med salutt fra dampskipsbrygga og åpningstale av Askers ordfører Lene Conradi på festivalens utescene.
FLAUT: Nordmenn har opplevd mye flaut på sjøen, blant annet i møte med lovens lange arm. Foto: Amund Rich.Løken.
Kaste dreggen i en annen båt? Bli stoppet med for høy promille? Grunnstøte? Les mer om det flaueste nordmenn opplever i båt.