Annerledes bowrider

11_166_47605.jpg

STOR BOWRIDER: Gamle, gode Draco er tilbake. Bare navnet henger igjen fra fortiden. Foto: Trond J. Hansen.
STOR BOWRIDER: Gamle, gode Draco er tilbake. Bare navnet henger igjen fra fortiden. Foto: Trond J. Hansen.

Annerledes bowrider

Da Draco våknet til live fra mange års dvale i fjor, og lanserte Draco 27 RS, vekket den oppsikt. Nye Draco 22 RS følger samme designlinje, men her er layouten bak vindskjermen mer tradisjonell.

I grove trekk er Draco 22 RS en konvensjonell bowrider, i en meget elegant innpakning. Et stort pluss ved båten er den enkle adkomsten via den store badeplattformen og inn på uteplassen. Adkomsten via fordekk er ikke like enkel, og båten fortjener et ekstra trinn fra fordekk og ned på dørken. Her burde den midtre puten splittes slik at man slipper å trå i den når man entrer båten denne veien. En haifinne på fordekk, gjerne en som man enkelt kan fjerne, hadde vært en klar fordel når man skal opp fra en flytebrygge eller fra fjellet.

RENT: Dekkslayouten i Draco 22 RS er ren og funksjonell. Vindskjermen gir god beskyttelse. Foto: Atle Knutsen.
RENT: Dekkslayouten i Draco 22 RS er ren og funksjonell. Vindskjermen gir god beskyttelse. Foto: Atle Knutsen.

Rank, men myk
Vi testet båten med en Yamaha F200, som er det største motoralternativet. Med den fikk vi en toppfart på 43 knop, en fart som skroget tåler godt. Båten har sporty, men kontrollerte sjøegenskaper, og en marginal planingsterskel. Man merker imidlertid at den har en skarp V-bunn når man går om bord i den ved brygga, og likeledes i sving. Da legger den seg markant over. At den er så rank ved brygga opplever vi som et minus i en sosial båt som denne der folk gjerne beveger seg litt. Trimplan er et nødvendig tilbehør på denne båten, som også er sensitiv for sidevind.

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.
«MINI RESCUE»: Den nye båten X-27 SUV har likhetstrekk med storebror P 42, som også er i tjeneste i Redningsselskapets Staff-klasser.
Den ligger i fresen i dag, men vil etter planen være sjøklar ved juletider, Hydolifts nye X-27 SUV. Genene er ikke til å ta feil av her, båten har tydelige likhetstrekk med P42 som blant annet Redningsselskapet har i tjeneste i sin Staff-klasse.
Informasjons- og holdningskampanjer står i kø fremover...
Fra vår observasjonspost her på akterdekket har vi denne sommeren byttet ut lett sommerkrim med agurknytt og seriøse rapporter om båtfolkets utfordringer på sjøen.
- Vårt mål er at det ikke skal skje ulykker til sjøs der noen omkommer eller blir hardt skadd med fritidsbåt, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen. Her får han handlingsplanen fra fungerende sjøfartsdirektør Alf Tore Sørheim. Foto Sjøfartsdirektorate
Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen tok i januar i år initiativ til å få på plass en handlingsplan for å få ned antall alvorlige ulykker forbundet med bruk av fritidsfartøy. I dag ble planen overlevert ministeren.
FÆRRE DRUKNET: Gledelig nedgang i antall omkomne på sjøen. Illustrasjonsfoto: Peder Gjersøe, NTB/Scanpix.
De foreløpige tallene fra Sjøfartsdirektoratet viser at antall omkomne ved bruk av fritidsbåt går ned. I første kvartal i år omkom ni personer, tre færre enn i samme periode i fjor. Dette er det laveste tallet som er registrert i sjøfartsdirektoratets statistikk.