750.000 fritidsbåter i Norge

750.000 fritidsbåter i Norge

Båtfolket er en maktfaktor i Norge. Den største brukerundersøkelsen som er foretatt viser at det er 750.000 fritidsbåter i landet.

AV AMUND RICH. LØKEN

Den store båtundersøkelsen ble presentert under båtmessen «Sjøen for alle» i ettermiddag. Det er KNBF som står bak prosjektet, i tett samarbeid med Norboat, Nærings- og handelsdepartementet, Sjøfartsdirektoratet, Kystverket og flere sentrale aktører i bransjen, blant dem Båtmagasinet.

Hvert fjerde hjem disponerer en båt, flest på Sør- og Vestlandet, minst i hovedstaden og Midt-Norge. Tallene viser at 1.750.000 nordmenn var på sjøen i fjor. Det viser at båt- og sjøliv er en meget viktig fritidsarena.
Av landets trekvart million fritidsbåter finnes det 290.000 dagsturbåter og drøye 200.000 bobåter, av dem 35.000 med seil. Halvparten av hovedbåtene har utenbordsmotor, mens en av tre har innenbordsmotor. 23 % har motorstyrke over 100 hestekrefter, mens bare 7 % av båtene har makshastighet på over 40 knop.

Av landets samlede fritidsbåtpark ble 86 % benyttet i løpet av sesongen 2011, og hver båt ble benyttet i gjennomsnitt 34 dager hver. Dags- og ettermiddagsturen den den aller vanligste bruksformen, og to av tre drar på fisketur.
Vi kommer tilbake med flere detaljer fra undersøkelsen.
 

Stikkord: 

De siste sakene på Båtmagasinet: 

Endre Solvang i KNBF er lang med alvorstynget enn hva dette bildet viser. KNBFs søknad om momsrefusjon på vegne av båtforeningene er avslått.
Vi oppfyller kriteriene til momsrefusjon. Derfor stiller vi oss uforstående til avslaget og er svært skuffet, sier generalskretær Endre Solvang i KNBF. Dersom KNBFs klage ikke fører frem vil norske båtforeninger få 12 millioner færre kroner å rutte med kommende år.
VIL KLAGE: Cecilie Klem i KNBF sier arbeidet med å klage på vedtaket allerede er i gang. Generalsekretær Endre Solvang har ikke vært tilgjengelig for kommentar.
Kulturdepartementet har avslått KNBFs søknad om momskompensasjon på over 12 millioner kroner.
OPPLEVELSE: Snekkeskipper Roy Olsen står til rors i sin Polar 770 i det de passerer Eiffeltårnet i Paris. Foto: Privat.
Husker du pensjonistparet som dro ut fra Tjøme i en Polar 770 med Paris som mål? Etter mange etapper på Europas vannveier er de endelig fremme.
SAMMEN: Loxkel med Tohatsu slår seg sammen med Kellox og Honda.
Selskapene AS Kellox og Loxkel AS slår seg sammen til ett selskap.
ASKELADDEN P92 SUV er på plass på "Båter i sjøen".
Askeladden lanserer den lukkede styrhusbåten P92 SUV, og slår med det sammen to ulike målgrupper i én og samme båt. Du kan se den på «Båter i sjøen». Se bildene og les mer på www.batmagasinet.no.
Over 300 store og små båter ligger til kai på Aker Brygge. Noen er kuriøse. Andre store og dyre. Noen har verdenspremiere. – og noen har vi sett før. Allerede første dag melder flere importører og forhandlere om godt salg.
VERDENSPREMIERE: Sunseeker lanserer sin nye Hawk 38 på "Båter i Sjøen".
På Skandinavias største flytende båtmesse på Aker Brygge har det aldri vært utstilt så mange store eksklusive båter som i år. Luksusprodusenten Sunseeker dropper Cannes Yachting Festival og legger premieren på sin nyhet Hawk 38 sin til Båter i Sjøen i Oslo som åpner torsdag.
TRANGT: I år blir det trangt om plassen på "Båter i sjøen", sier Leif Bergaas i Norboat. Foto: Norboat.
– Vi skulle gjerne hatt mer plass, for i år blir det smekkfullt, sier Leif Bergaas, daglig leder i Norboat – Båtbransjeforbundet i Norge. Torsdag åpner Skandinavias største båtmesse på Aker Brygge i Oslo.